De tulpenmanie wordt vaak gebruikt als analogie om duidelijk te maken dat de hype omtrent cryptovaluta een bubbel zou zijn. Eenzelfde bubbel was er ook rond de eeuwwisseling, die iedereen zich nog wel herinnert;  de internetbubbel. Of we nu weer tegen een zeepbel aanzitten kan ik niet ontkrachten of bevestigen; we weten het simpelweg niet. Maar er kunnen wel degelijk enkele grote verschillen worden geconstateerd ten opzichte van de eerdere bellen.

Bij de tulpenbollen was er een manie omdat de vraag en aanbod van het product compleet doorsloeg.  Toen iedereen doorhad dat het eigenlijk echt gewoon om tulpenbollen ging, die men zelf ook kon vermenigvuldigen,  stortte de prijs volledig in. De cryptomunt Bitcoin is geen tulpenbol, maar lijkt meer op de manier waarop goud wordt gewonnen. Goud heeft zelf ook een grillige waardegroei laten zien en is op een gegeven moment meer gaan afvlakken.

Dan is er de vergelijking met een technologische bubbel zoals het internet. In mijn optiek een betere vergelijking met Bitcoin. De vraag is alleen; wat is er nu anders?

Op het gebied van de ICO’s (Initial Coin Offerings) zien we zeer veel parallellen met de internetbel. Er zitten ICO’s tussen die helemaal niks te bieden hebben en toch miljoenen ophalen. Dus die bel zal waarschijnlijk knappen. Maar als je kijkt naar de top 10 cryptovaluta’s, dan zitten daar netwerken tussen die zich al lange tijd bewijzen en toegevoegde waarde hebben voor hun gebruikers. Oftewel, de businessmodellen van deze munten draaien al en beginnen te versnellen. Daarmee lijken ze meer op tech bedrijven als Google en Facebook. Uiteraard zullen er munten zijn die falen, maar als het gemiddelde waarde blijft toevoegen en doorgroeit, kan zich hetzelfde voordoen als de 2e lente van het internet; we hebben hopelijk ook iets geleerd van de jaren 2000. En mensen die iets met ICO’s willen doen zullen zelf goed onderzoek dienen te doen om te voorkomen dat ze in een zeepbel investeren. Regulering zou natuurlijk kunnen helpen maar is uiteindelijk nooit de eindoplossing.

Waarde
Groeien de bomen dan tot in de hemel? Vooropgesteld is dit geen investeringsadvies. Het is van groot belang dat een ieder zich goed verdiept alvorens actief te worden in de crypopmarkt. En niet alleen over de toepassing; lees u ook in over de achterliggende technologie, het detailniveau maakt vaak het verschillen tussen een top en een flop. Persoonlijk probeer ik te kijken naar de grote lijnen. Ik denk dat de analogie van internet, en dan vooral netwerkbedrijven, voor wat er nu gebeurd omtrent Crypto volledig opgaat. De groei zal uiteraard een keer afremmen, maar eer Crypto net zo’n impact heeft als het internet zelf zijn er nog veel stappen te zetten en is er nog veel waarde te verplaatsen. En dan komt de vraag ; hoeveel is het internet zelf waard?

Op dit moment lijkt crypto, en met name Bitcoin, de groei te volgen van de gebruikers van een netwerk zoals ooit het internet zelf (en bijvoorbeeld Facebook) groeide. Dan doel ik niet zozeer op de waarde, maar veel meer op de mensen die blootgesteld worden aan de technologie en deze gaan gebruiken (nog niet perse als geld maar nu misschien gewoon als speculatief object). Dit is een exponentiële netwerkgroei; het begint met zeer onstuimige groei aan het begin en daarna een groeivertraging.

Cynici zullen zeggen; dit is bij een piramdespel ook zo. Dat klopt,  maar zolang mensen in de piramide willen blijven, oftwel dit systeem een goed systeem vinden, dan kan dat werken. Het zeer grote verschil met de netwerkgroeivergelijking is natuurlijk wel dat mensen in deze iets van echte waarde inleggen, namelijk geld. Daarmee zal de toekomst uitwijzen hoe zich dit verder ontwikkeld en of dit element toch het klappen van die bel gaat triggeren.

Wel is het zo dat as we speak veel mensen instappen in de crypto, puur voor de speculatie. En dat principe kan natuurlijk een mogelijke bel veroorzaken. Maar goed, als het systeem weer op adem komt en weer door kan groeien (en blijkt dat dit misschien een nieuw soort internet is) dan kan de waarde wel eens veel groter zijn dan deze die nu wordt toe beticht. En wanneer, en óf de bel klapt, en hoe hard, kan niemand u vertellen.

Guido van Gageldonk

Author Guido van Gageldonk

More posts by Guido van Gageldonk

Leave a Reply